november 4, 2020

Mind Muscle Connection: De #1 Sleutel Tot Meer Spiergroei?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Mind Muscle Connection: De #1 Sleutel Tot Meer Spiergroei?

Mind muscle connection speelt een enorm grote rol als het aankomt om meer spiermassa aanmaken en simpelweg effectief trainen. 

Als je geen goede focus hebt en de oefening doet zonder mind muscle connection dan behaal je veel minder resultaat als dat je dit wel doet.

Het gebruik van mind muscle connection is dan ook absoluut een van de sleutels tot succes als het aankomt op spiergroei.

In dit artikel leer je exact wat het is en hoe je dit vanaf vandaag effectief toe kan gaan passen, zodat je direct op de juiste manier begint te trainen!

Wat is mind muscle connection

Je kan al raden wat mind muscle connection is, maar voor de slecht Engels sprekende mensen: de connectie tussen je hersenen en je spieren.

Dit is ook exact waar het om gaat, want de meeste krachtsporters letten niet op dit principe. Ze gaan voor zwaar gewicht met als voornaamste doel om de oefening af te maken en hoe zwaarder het gewicht wordt; hoe minder de focus vaak op de spieren zelf ligt.

Hoe meer focus je hebt op de spieren, dus hoe beter de connectie tussen je hersenen en je spieren is, hoe meer progressie je zal boeken. Dit staat natuurlijk gelijk aan meer spiermassa opbouwen.

Op het moment dat je een signaal van je hersenen naar je spieren stuurt dan laten je hersenen acetylcholine vrij. Dit is een neurotransmitter dat kan communiceren met de spieren in je lichaam. Hoe beter de communicatie tussen je hersenen en je spieren is, hoe meer spiervezels je kan activeren (bron).

wat-is-mind-muscle-connection

Maak je meer spiermassa aan met mind muscle connection?

Mind muscle connection werkt voornamelijk goed als je maar een spiergroep aanspreekt. Doe je dit goed met mind muscle connection en echt knijpen (de spier isoleren) dan zorgt dit voor meer hypertrofie.

Meer spiermassa aanmaken door het gebruik van mind muscle connection is dus absoluut mogelijk (bron). 

Daarnaast is mind muscle connection natuurlijk niet het enige om rekening mee te houden. Zo zal je ook met progressive overload moeten trainen en moet je een juist dieet hebben, neem als voorbeeld het flexibele dieet.

Als je op zoek bent naar een methode om te leren hoe je zo veel mogelijk spiermassa op kan bouwen dan adviseer ik je om mijn Spiermassa Protocol Mannen review eens te lezen.

In dit protocol leer je hoe je op maat gemaakte voedings- & trainingsschema's voor jezelf kan maken. Hier heb je de rest van je leven flink profijt van.

fitness weightlifting GIF

Waarom is dit zo ontzettend belangrijk?

Als je echt een goede mind muscle connection wilt hebben dan zal je met een wat lager gewicht moeten trainen en de oefeningen langzaam en gecontroleerd uit moeten voeren.

Hierdoor zal je dus niet alleen meer spiermassa opbouwen, maar het is ook nog eens veel veiliger. Jesse James West, een opkomende fitness YouTuber, roept altijd:

''Practice safe sets''

Hier bedoelt hij mee: lager in gewicht en de oefeningen beter uitvoeren. De meeste krachtsporters sporten namelijk om een goede en fitte fysiek te bereiken. Hier hoef je niet zo achterlijk zwaar voor te trainen.

Zo voorkom je dus blessures waar je de rest van je leven last van kunt hebben.

Meer herhalingen, minder gewicht, een goede mind muscle connection en (bijna) tot falen gaan; is de beste manier om een gespierd lichaam op te bouwen.

Onderstaand zie je Jesse James West om maar even te laten zien dat deze kerel echt wel weet waar hij het over heeft. Hij is overigens pas 20 jaar!

Lees ook: 15 tips om meer spiermassa op te bouwen
jesse-james-west (1)

Hoe pas je mind muscle connection toe?

Mind muscle connection dien je echter niet altijd toe te passen. Brad Schoenfeld, hypertrofie-expert, heeft inmiddels meer dan 100 onderzoeken over hypertrofie gedaan en gepubliceerd.

Een van de meest interessante onderzoeken die hij gedaan heeft, is het onderzoek waarbij hij twee soorten focus tijdens het krachttrainen onderzocht (bron). Dit waren:

  • Interne focus
  • Externe focus

Waarbij interne focus echt puur gaat om het denken aan en voelen van de spier, de mind muscle connection en externe focus gaat vooral over de focus op de beweging van het lichaam zelf.

Je kan je dus de oefening op twee verschillende manieren uitvoeren. Met interne focus of met externe focus. Laat mij je eens een voorbeeld geven, zodat je een goed idee krijgt van wat ik bedoel:

Schoenfeld gebruikt dit voorbeeld zelf ook. Als je een simpele bicep curl gaat doen dan dien je voor interne focus echt te focussen op de bicep spier, de spier die ervoor zorgt dat je ellenboog buigt en dat je het gewicht naar boven kan tillen.

Maar wat je ook kan doen, is je focussen op het buigen van je onderarm waardoor je de focus op de bicep zelf verliest. Je focust je dan puur op het buigen van je arm, maar niet op je bicep in het specifiek.

Daarom kun je bij isolatieoefeningen gericht gebruik maken van interne focus. Hierbij richt je je namelijk maar op een spier waardoor dit heel goed mogelijk is.

Maar bij bijvoorbeeld compound oefeningen, en in de echte krachtsport, is het onmogelijk om alleen intern te focussen. Je gebruikt namelijk veel meer spieren met bijvoorbeeld een squat of een deadlift. Hierdoor moet je wel gebruik maken van externe focus.

De beweging, externe focus, is hier dus een stuk belangrijker dan de interne focus.

Mind muscle connection werkt het beste voor isolatieoefeningen

Het is je inmiddels al duidelijk dat mind muscle connection alleen goed kan werken bij isolatieoefeningen (bron). In dit geval zorgt de mind muscle connection ook voor significant meer spiergroei, maar ook niet altijd.

Uit het onderzoek van Schoenfeld bleek ook dat de mind muscle connection bij de bicep curl enorm goed werkten, maar voor een leg extension weer helemaal niet. Dit heeft volgens Schoenfeld te maken met dat het makkelijker is om te focussen op de bicep dan op de quadricep.

Uit dit onderzoek kun je wel een conclusie trekken en dat is dat interne focus, mind muscle connection, enorm bijdraagt aan het groeien van je spieren.

Focus met compoundoefeningen op de beweging van je lichaam

Met compound oefeningen, oefeningen waarbij meerdere spiergroepen samenwerken, is het beter om je te focussen op de beweging van het lichaam zelf.

Dus voor kracht is externe focus weer belangrijker dan interne focus. Ik train voor een gespierd lichaam en niet voor kracht, dus ik maak vanzelfsprekend gebruik van de interne focus.

Tips om je huidige minds muscle connection te verbeteren

Wat kan je doen om te beginnen met mind muscle connection of wat kan je doen om je huidige mind muscle connection te verbeteren? Ik heb een aantal tips voor je.

Tip 1: verlaag het gewicht aanzienlijk

Verlaag het huidige gewicht waar je nu mee traint aanzienlijk. Begin als het ware opnieuw met het opbouwen van gewicht, maar nu met mind muscle connection.

Door met een laag gewicht te trainen kun je de connectie ook veel beter krijgen en snap je sneller waar het om gaat.

Tip 2: doe muziek in

Door muziek in te doen word je veel minder snel afgeleid door wat er om je heen gebeurt en kun je dus veel sneller en langer de interne focus op je spieren behouden.

Tip 3: herpak jezelf als je merkt dat je de focus kwijt bent

Stop gewoon even tijdens een set, neem de juiste houding weer aan en concentreer je weer op de beweging. Hierdoor maak je van een verloren set weer een effectief goede set.

Tip 4: doe de oefening veel langzamer en knijp goed

Door de oefening langzamer uit te voeren en echt goed te knijpen met je spieren zal je merken dat je veel sneller de echte mind muscle connection hebt en dat je spieren het ontzettend zwaar gaan krijgen.

Als je dit combineert met elke training weer wat harder trainen dan de vorige; dan zal je binnen no-time de nieuwe Arnold worden šŸ˜‰

Mind muscle connection conclusie

Mind muscle connection is super belangrijk als je meer spiermassa op wilt bouwen. Daarnaast is deze manier van trainen ook nog eens veiliger en zorgt het voor minder blessures.

Let wel op de interne- & externe focus en wanneer je deze beide gebruikt. Wil je nu meer spiermassa op gaan bouwen, dan ben je met alleen een goede mind muscle connection nog niet klaar.

Je moet daarbij ook letten op het trainen met progressive overload en eten in een calorieoverschot met het juiste voedingsschema voor jouw lichaam en doelen.

Een tijd geleden heb ik het Spiermassa Protocol Mannen gevolgd. Hierin heb ik geleerd hoe ik voedings- & trainingsschema's op maat kan maken en hoe je dit continu aan moet passen om zo snel mogelijk meer spiermassa op te bouwen.

Ik kan dit protocol je absoluut aanrader als je serieus meer spiermassa op wil gaan bouwen. Lees mijn Spiermassa Protocol Mannen review eens als je meer wilt weten over het protocol en mijn ervaringen hiermee.

spiermassa-protocol

About the author 

Sander

Hey! Mijn naam is Sander. Ik ben fanatiek sporter en heb inmiddels al jaren ervaring in de fitness industrie. Ik heb allerlei dingen uitgeprobeerd en weet inmiddels wat voor wie werkt op het gebied van voeding & training.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Heb Jij Jouw Gratis E-Book Fat Burn Secrets Al Gedownload?