mei 14, 2021

Koolhydraatarm Dieet – Ook Snel En Blijvend Dat Buikvet Verliezen?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Koolhydraatarm Dieet – Ook Snel En Blijvend Dat Buikvet Verliezen?

Eten, het houdt ons op de been. Het is elke dag in onze gedachten en de een kan een caloriebom beter weerstaan dan de ander. Door te veel te eten kan het wel zo zijn dat je overgewicht krijgt. Je kent vast wel iemand die is afgevallen middels een Koolhydraatarm dieet te volgen, of misschien heb je het zelf al wel eens geprobeerd. Er zijn in ieder geval talloze diëten op de wereld, waardoor uitvinden welke het beste werkt een lastige opgave is. 

Zelf heb ik ook een aantal diëten gevolgd. Het ene dieet was wat succesvoller dan de ander. Omdat ik elke keer toch niet helemaal tevreden was met het resultaat ben ik op zoek gegaan naar het perfecte dieet. Al snel kwam ik uit bij een koolhydraatarm dieet van 50 dagen. In dit artikel ga ik je wat meer uitleggen over de werking van koolhydraten en waarom een koolhydraatarm dieet zoveel effect heeft. Misschien neem je na het lezen van dit artikel en mijn ervaringen ook de stap om dit dieet te volgen. 

Wat zijn koolhydraten?

Voordat je aan een koolhydraatarm dieet begint, is het wel zo belangrijk om te weten wat koolhydraten precies zijn. Hierbij gelijk een klein biologielesje. Simpel gezegd zijn koolhydraten vezels, zetmeel en suikers. Je darmen zetten deze koolhydraten om in glucose. Glucose is een vorm van suiker en komt in ons bloed terecht. De weefsels in ons lichaam nemen deze glucose op om het vervolgens te verbranden en energie aan te maken. Al onze lichaamscellen hebben de energie uit glucose nodig om goed te kunnen functioneren. Je kunt wel stellen dat koolhydraten superbelangrijk zijn voor ons. Zonder energie kom je natuurlijk nergens.

Weet wat je eet”, zegt men wel eens. Wel is het zo handig om tijdens een bezoekje aan de supermarkt te weten waar die koolhydraten in zitten. Waar suikers in zitten is voor de hand liggend, tenminste, dat zou je denken. Suikers zitten namelijk niet alleen in frisdrank, snoep en koekjes, maar bijvoorbeeld ook in fruit. Al zijn dit niet per se slechte suikers, het zijn wel koolhydraten. Hier zal ik je zo wat meer over vertellen. Naast suikers zitten er dus ook veel koolhydraten in vezels en zetmeel. Dit is onder andere verwerkt in producten zoals brood, aardappels en allerlei soorten rijst. Als we kijken naar brood, dan zitten er in wit brood meer koolhydraten dan in bruinbrood. Dit omdat wit brood veel meer bewerkt.

Er zijn goede en slechte koolhydraten. Koolhydraten hebben hoge of lage waardes, de extreem moeilijke naam die deze waardes hebben, zal ik je voor nu besparen. Als het gehalte van deze waardes hoog is, dan spreken we van snelle of slechte koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Door het eten van deze slechte koolhydraten krijgt ons lichaam een abnormale opslag van vetten. Slechte koolhydraten zitten vooral in voedsel zoals witte rijst, spaghetti, suiker en aardappelen. Door het eten van goede koolhydraten zal onze bloedsuikerspiegel bijna niet stijgen. Dit is dus een stuk beter. De goede en langzame koolhydraten zitten het meest in volkoren graanproducten, quinoa en groenten.

Wat houdt een koolhydraatarm dieet in?

De naam van dit dieet zegt het eigenlijk al. Een koolhydraatarm dieet is een dieet met weinig koolhydraten. Hierboven heb je kunnen lezen welk effect koolhydraten hebben op je lichaam. Over het algemeen is het dus opslag van vet. Laat dat nu net zijn waar je juist vanaf wilt komen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een koolhydraatarm dieet ervoor kan zorgen dat je buikvet verliest. Je kunt met dit dieet, mist je het goed volgt, tot wel 2 kilo per week verliezen. Het 50 dagen programma dat ik heb gevolgd is op basis van de 50/30/20 methode. Dit is geen gekke code, maar dit zijn de percentages aan macro’s dit je eet. Je eet bij het koolhydraatarme dieet namelijk 50% eiwitten, 30% gezonde vetten en maar 20% koolhydraten.


koolhydraatarm dieet

 Door minder koolhydraten tot je te nuttigen val je af, maar krijg je ook meer energie. Dit klinkt misschien een beetje gek, omdat je natuurlijk net hebt gelezen dat je juíst koolhydraten nodig hebt om glucose aan te maken, zodat dit wordt omgezet in energie. Dit gebeurt bij een koolhydraat arm dieet alleen op een andere manier. Doordat je geen tot weinig glucose aanmaakt, maar natuurlijk wel energie nodig hebt, gaat je lichaam deze energie ergens anders vandaan halen. Het maakt door dit dieet energie aan door het verbranden van vet en dat is precies wat we willen. 

Hoe je minder koolhydraten eet zal in het begin misschien even zoeken zijn, maar met het koolhydraatarm 50 dagen programma van Niels Bosman heb ik dit makkelijk kunnen doorlopen. Er zijn namelijk superveel recepten te vinden in dit programma voor zowel ontbijt, lunch en diner. Zo zal je bij het koolhydraatarme dieet vooral kwark, eieren, vis, vlees en groentes eten. Als ontbijt kun je bijvoorbeeld denken aan proteïne pannenkoeken. Als lunch kun je een keer gaan voor een tuna melt, maar dan op koolhydraatarm brood en als diner een goed gevulde groene curry met kip. En nee, dit klinkt inderdaad niet als een dieet. Het zijn namelijk allemaal superlekkere maaltijden. Dat maakt ook dat een koolhydraatarm dieet goed vol te houden is. 

Ervaringen van anderen

Wat ik altijd doe voordat ik begin aan een dieet, of überhaupt aan het aanschaffen van een product, is reviews lezen. Ook bij het 50 dagen koolhydraatarm programma zijn ontzettend veel mensen jou en mij voor geweest. Hierdoor wist ik goed wat ik kon verwachten en wat de eventuele resultaten konden zijn. Zo zijn er meerdere mensen die het dieet heel makkelijk vinden om te volgen, omdat je best veel kunt eten. Je hoeft bij dit dieet geen hongergevoel te hebben, doordat je ongeveer 6 keer per dag wat kunt eten. Zo zorg je ervoor dat je constant een vol gevoel hebt.

koolhydraatarm dieet

 

Naast de hoeveelheid die je kunt eten lees ik ook veel positieve reviews over de verschillende gerechten die je kunt eten. Bij sommige diëten eet je elke dag hetzelfde en is dit best eentonig. Doordat er veel producten zijn met weinig koolhydraten kun je elke dag lekkere verschillende maaltijden maken. Dit heeft vele een boost gegeven om door te gaan met het dieet. Daarnaast zijn de gerechten ook nog eens gemakkelijk te maken.

Ook over de resultaten zijn de mensen die het programma hebben gevolgd goed te spreken. De een is binnen 50 dagen 12 kilo afgevallen en de ander binnen 5 maanden 14 kilo. Gewicht verliezen is namelijk ook mogelijk zonder te sporten, vooral voor mensen met een druk leven of op leeftijd zijn, is dit ideaal. Wel zie ik dat over het algemeen mannen net iets sneller en meer afvallen dan vrouwen. Dit heb ik even uitgezocht en dit komt vooral doordat mannen meer spiermassa hebben en hierin dan ook sneller afvallen.

Mijn ervaring met koolhydraatarm diëten

Na het lezen van deze positieve reviews heb ik zelf ook de stap genomen om dit koolhydraatarme programma te volgen. In de afgelopen jaren ben ik aardig wat aangekomen, namelijk 15 kilo. Dit vond ik heel erg veel en op het moment dat ik terugkeek naar oude foto’s van 4 jaar geleden zag ik pas hoe ik was veranderd. In het afgelopen jaar heb ik een aantal diëten geprobeerd en lette ik vooral op mijn calorie-inname.

Door minder calorieën te eten viel ik wel een aantal kilo of, maar ik had nooit de motivatie om dit vol te houden. Ik vond het ook erg vermoeiend om constant te letten op wat ik wel en niet kon eten. Achteraf weet ik nu waarom die diëten niet bij mij hebben gewerkt. Ik at dan wel minder calorieën, maar kreeg alsnog veel koolhydraten binnen door bijvoorbeeld veel fruit te eten. Hierdoor bleef mijn lichaam dus glucose aanmaken in plaats van vet verbranden.

Bewustwording

Toen ik begon met het programma van Niels Bosman schrok ik best wel van de hoeveelheid koolhydraten die in producten zitten die ik normaal vaak eet en waarvan ik dacht dat ze best gezond waren. Al snel leerde ik welke producten goede koolhydraten, maar ook weinig koolhydraten bevatten. Hierdoor was mijn probleem met vorige diëten ook gelijk opgelost. Ik wist namelijk wat ik wel en niet moest eten, waardoor ik niet steeds hoefde op te letten. Uiteraard moest ik wel opletten op wat ik at, maar doordat je meer besef krijgt van de koolhydraten voelt het meer als een nieuwe levensstijl dan echt een streng dieet. 

Buikvet verliezen
Ik wilde het liefst vet verliezen rondom mijn buik en billen. Je weet waarschijnlijk wel dat je buik een van de lastigste plekken is om vet te verliezen. Helaas heb ik het zelf zo ver laten komen dat er ook daadwerkelijk vet zat. Doordat ik 15 kilo was aangekomen ben ik ook 3 kledingmaten groter moeten gaan kopen.

Doordat ik met dit dieet veel makkelijker vet kon verbranden zag ik al na de eerste paar weken resultaten. Ik viel in de eerste twee weken al 4 kilo af. Dit was een enorme stimulans om door te gaan. De weken daarna was het gewichtsverlies weer iets minder, maar toch gaven die paar onsjes mij de motivatie om door te gaan. Nu, na de 50 dagen ben ik zo goed als van mijn buikje af en wil ik dit graag blijven bijhouden door meer te gaan bewegen. 

Goed humeur
Dit programma van 50 dagen is ontzettend goed geweest voor mijn mentale gesteldheid. Ik ben inmiddels op mijn streefgewicht, maar toen ik nog overgewicht had merkte ik dat ik ook een stuk somberder was. Ik was constant bezig met de meningen van anderen en was altijd bang dat mensen over mijn uiterlijk aan het praten waren. In het begin van dit dieet werd ik na een aantal dagen best moe, omdat mijn lichaam moest wennen aan de andere voeding. Al snel kwam hier verandering in en voelde ik me een stuk energieker. Niet alleen door het gezondere leven, maar ook door de veranderingen die ik in de spiegel zag, zat ik een stuk beter in mijn vel.

Ook een voordeel dat ik heb ondervonden, is dat je gemakkelijk kunt genieten op een feestje. Meestal vermeed ik feestjes als ik aan het diëten was, omdat ik toch niet gezellig mee kon eten en drinken. Overal zitten namelijk calorieën in. Als je koolhydraatarm leeft kun je prima op een feestje gezellig een hapje eten. Vlees en kaas zijn namelijk goede caloriearme producten. Ook zijn er genoeg drankjes zonder suiker op de markt, zodat je niet saai met een glas water de avond door hoeft te komen. Ook dit maakte het een stuk leuker om dit programma te volgen. Op deze manier had je toch een soort cheat day.

Conclusie
Door het lezen van dit artikel ben je hopelijk een hoop te weten gekomen over de werking van koolhydraten en het effect van een verminderde inname hiervan. Mocht je nu ook nog op zoek zijn naar een goed eetprogramma om vet te verliezen, dan raad ik je het 50 dagen programma zeker aan. Er zijn in dit boek 7 werkprogramma's te vinden met een bijbehorend boodschappenlijstje, zodat je meteen weet wat je moet halen. In het boek staan 150 afslankrecepten voor iedere maaltijd van de dag. Ook zijn er recepten voor snacks te vinden, mijn persoonlijke favorietje.

 

  1. Vind je het moeilijk om jezelf te blijven stimuleren en vol te houden, dan is dat bij dit dieet geen probleem. Je krijgt namelijk persoonlijke begeleiding van een professional. Zo heb je toch even die stok achter de deur die je nodig hebt. Als je nu het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma bestelt krijg je ook nog een hele toffe extra’s. Heel veel succes!

About the author 

Sander

Hey! Mijn naam is Sander. Ik ben fanatiek sporter en heb inmiddels al jaren ervaring in de fitness industrie. Ik heb allerlei dingen uitgeprobeerd en weet inmiddels wat voor wie werkt op het gebied van voeding & training.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Heb Jij Jouw Gratis E-Book Fat Burn Secrets Al Gedownload?