In ketose raken en het volgen van een ketogeen dieet zijn ontzettend oude methodes om af te vallen.
Het is de basis in vele dieëten, maar wat is ketose nu eigenlijk? Hoe raak je in ketose en voor wie werkt deze methode?
Feit is dat je hier veel mee af kunt vallen, maar dat kun je met elk dieet. Het beste dieet is het dieet dat je het langste kunt volhouden.
In dit artikel lees je alles wat je moet weten over ketose en een ketogeen dieet en help ik je ook op weg!
Wat Is Ketose?
Koolhydraten zijn je primaire brandstoffen voor je lichaam. Dit is dus het geen wat je lichaam eerst gaat verbranden om aan energie te komen.
Als je koolhydraten weg haalt dan gaat je lichaam op zoek naar een nieuwe brandstofbron. Je lichaam gaat nu je vetreserves aanspreken om aan energie te komen.
Zo gaat je lichaam vet verbranden. Je bent nu vet om aan het zetten in energie, hierdoor komen er ketonen vrij. Alles wat hierboven staat noem je ketose.
Het grote verschil hier is dus dat je koolhydraten verwijdert als primaire brandstof en hier je eigen vetreserves voor gaat gebruiken.
Een ketogeen dieet staat dus ook gelijk aan een koolhydraayarm dieet. Zo zie je in een keer hoeveel diëten hier op gebaseerd zijn!
Toch is het niet helemaal hetzelfde. Bij een ketogeen dieet ga je uit van maximaal 25 gram koolhydraten per dag waar dit bij een koolhydraatarm dieet op zo'n 30-50 gram ligt.
Hoe Kom Je In Ketose?
Zoals hierboven al even kort genoemd bereik je relatief makkelijk de ketose. Eet simpelweg niet meer dan 25 gram koolhydraten per dag en verhoog je gezonde vetinname.
Je lichaam maakt eerst deze 25 gram koolhydraten op en gaat vervolgens over op je vetreserves. Ketose treed op.
Je kunt ook in ketose komen door voor een langere tijd te vasten. Nu eet je namelijk ook geen koolhydraten en komt je lichaam ook in ketose.
Ketose is namelijk het overlevingsmechanisme van de mens. Door je vetreserves aan te spreken kun je langere tijd zonder eten.
Eet dus geen brood, pasta, rijst of aardappelen om zo zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Verhoog je gezonde vetten en eiwitten om dit enigszins te compenseren.
Fase 1: De Keto Flu (Keto Giep)
Ketose kunnen we verdelen in 2 verschillende fases. De eerste fase is de keto flu of ook wel de keto griep.
Je hebt net geleerd hoe je in ketose kunt komen. Dit is waarschijnlijk een behoorlijke switch voor je lichaam.
Je lichaam moet hier even aan wennen. De ene persoon langer dan de ander. Sommige mensen krijgen echte afkickverschijnselen en andere hebben weer nergens last van.
Hoe dan ook, dit is de keto flu en hier moet je je even doorheen zetten. Na het slechte komt het goede!
Ketose en een ketogeen dieet brengen namelijk vele gezondheidsvoordelen met zich mee, maar daar zo meer over.
Fase 2: De Ketose Fase
Je raakt uiteindelijk in ketose als al je suikers (koolhydraten/glucose) op zijn. Vanaf dit moment ga je dus vet verbranden.
Het hele proces om in ketose te komen kan tussen de 24 en 48 uur duren. Als je tussendoor toch cheat en koolhydraten eet, dan geldt deze termijn opnieuw natuurlijk.
Als je weer koolhydraten binnenkrijgt dan ga je ook weer vocht vasthouden wat kan resulteren in een stijging in gewicht van 1 a 2 kilo.
Hier komt de weegschaal in het spel. Pas altijd op en denk even logisch na als je ineens een gewichtsschommeling hebt.
In dit geval is het namelijk gewicht in water en dus niet in vet. Dit is niet erg want dit bent je ook zo weer kwijt!
Onthoud ook dat elk lichaam anders is. Je kunt aan het begin ontzettend veel gewicht in een korte tijd verliezen. Dit is vaak een combinatie van vet en water.
De ander doet hier wat langer over en gaat later in het proces ineens snel. Iedereen en elk lichaam is anders. Hou je niet vast aan de resultaten van een ander.
Haal het maximale uit het ketogeen dieet met dit onmisbare pakket!
Wanneer Weet Je Of Je In Ketose Bent?
Je kunt op meerdere manieren testen en weten of je ook daadwerkelijk in ketose bent.
Mijn advies is altijd om te kijken naar resultaat en om te zorgen dat je bijhoud hoeveel koolhydraten je binnen krijgt.
Als je dit onder de 25 gram weet te houden dan kom je 100% zeker in ketose, maar je kunt het ook op andere manieren testen.
Zo heb je bijvoorbeeld de ketostix die je aan de hand van een kleuren strip verteld of er ketonen in je plas of bloed zitten.
De makkelijkste is natuurlijk de urinetest. Je plast over de strip en krijgt een bepaalde kleur te zien.
Soms werken de strips niet naar behoren, het hoeft dus niet te betekenen dat je niet in ketose bent als de strip dit niet laat zien. Ze kunnen namelijk niet de diepte van ketose in je bloedbaan lezen.
Deze is vaak hoger.
Mijn advies is om dit soort testen niet te gebruiken of in ieder geval niet te veel op te vertrouwen. Je kunt het ook aan jezelf merken dus jezelf eens goed te observeren.
Als je aan deze punten voldoet dan is de kans extreem groot dat je in ketose bent.
Tijdens de keto flu is het handig, en sowieso altijd, om genoeg water en zout binnen te krijgen. Zo minimaliseer je negatieve bijeffecten.
Is Ketose Gezond?
Dit is een vraag waar er 2 kampen altijd lijnrecht tegenover elkaar staan. Aan de ene kant heb je de pro-ketose groep en aan de andere kant de atleten.
Feit is dat ketose super gezond is. Het brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee.
Als je in ketose bent dan zijn je bloedsuikerspiegels laag en stabiel. Daarnaast verbeterd je insulinegevoeligheid.
Diabetes type 2 en pre-diabetes kunnen in sommige gevallen ook omgekeerd worden.
Verder zijn er nog zat andere gezondheidsproblemen die opgelost kunnen worden door de ketose. Dit artikel is te kort om hier een volledige lijst van te plaatsen.
Echte actieve sporters zoals krachtsporters of duursporters zijn meestal geen fan van een ketogeen dieet en van ketose.
Dit is logisch te verklaren, je hebt namelijk weinig energie. Het geen wat je JUIST nodig hebt als je zo ontzettend hard sport.
Gezond is het dus zeker, maar is het ook handig voor jou? Als je alleen wil afvallen of simpelweg je gezondheid wil verbeteren dan kan dit de oplossing zijn.
Als je elke dag hard sport of een zwaar beroep hebt dan is dit misschien niet het beste idee!
Wat Eet Je WEL & NIET Tijdens Een Ketogeen Dieet?
Laten we eerst eens beginnen met wat je moet gaan schrappen als je in ketose wil raken.
Dat is dus redelijk wat voedsel dat je op moet geven als je in ketose wil komen. Maar het voordeel is dat je nu meer producten met gezonde vetten mag eten.
Deze vinden de meeste mensen over het algemeen lekker. Wat ga je nu wel veel eten?
Genoeg lekkere producten die je wel kunt eten zoals je ziet. Het is een echte levensstijl die je je eigen moet gaan maken.
Hier kun je het beste even een programma als dit voor raadplegen die dit hele proces veel makkelijker gaat maken voor je. Zo bespaar je jezelf een hoop pijn en moeite!

Wanneer Kies Je Voor Een Ketose Dieet?
Een ketogeen dieet is een vrij heftig dieet. Ik raad dit dieet alleen aan als je veel overgewicht hebt of in een korte periode veel moet of wil afvallen.
Met een gezond BMI kun je ook kijken naar een koolhydraatarm dieet bijvoorbeeld.
Je BMI kun je simpel berekenen met de volgende formule: (gewicht in kilogram/lengte in meter x lengte in meter).
Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25.
Ik ben een voorstander van een ketogeen dieet, omdat het goed werkt. Laat mij vooral even weten of je dit gaat proberen of niet en waarom! Dit kun je doen in de reacties onder dit artikel.
Voor- & Nadelen Van Ketose
Conclusie Ketose
Ketose brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee en bovendien kun je hier behoorlijk snel van afvallen.
Bekijk alleen eerst jouw situatie goed. Sport je dagelijks hard, heb je een zwaar beroep of staan al je dagen helemaal vol? Dan is het vaak niet zo'n strak plan.
Als je niet weet of jij dit dieet kunt volgen vanwege je fysieke gesteldheid dan adviseer ik je om eerst een dokter te raadplegen.
In de meeste gevallen wil je begeleiding hebben tijdens dit proces om hier zoveel mogelijk uit te kunnen halen.
Dit is een mentor met een bewezen programma die ik met de volle 100% bij je aan kan raden.
Voel vrij om eens een kijkje te nemen bij mijn De Keto Revolutie review als je hier meer over wil weten!